Om ulike algetyper – og hvordan bli kvitt dem

Om Ulike Algetyper – og Hvordan Bli Kvitt Dem
Om Ulike Algetyper – og Hvordan Bli Kvitt Dem

Om Ulike Algetyper – og Hvordan Bli Kvitt Dem.

Introduksjon

Alger er en uunngåelig del av ethvert akvarium. Uansett hvor godt du vedlikeholder ditt akvarium, vil du før eller siden møte alger i en eller annen form. Mens noen mengder alger er helt normale og kan kontrolleres med algeetende fisk, kan overdreven algevekst være skjemmende og skadelig for akvariets økosystem. I denne artikkelen vil vi utforske de vanligste algetypene, årsakene til at de oppstår, og hvordan du effektivt kan bekjempe dem.

Hvorfor får du alger?

Alger kan dukke opp i akvariet av flere årsaker, men de tre vanligste er:

  1. For mye mat: Overforing er en av de mest vanlige årsakene til algevekst. Matrester som ikke blir spist, gir næring til algene. I tillegg bidrar også fiskenes avføring til algenes vekst. En god regel er å ikke gi fiskene mer mat enn de kan spise i løpet av et par minutter.
  2. Feil vannverdier: Ubalanse i vannverdiene, som for mye fosfat, nitritt eller nitrat, kombinert med for få planter som kan ta opp denne næringen, kan også føre til økt algevekst.
  3. For mye lys: Selv om det er fristende å la akvarielyset stå på hele dagen for å nyte synet av fiskene, bør lyset ikke være på mer enn åtte timer daglig. Direkte sollys på akvariet kan også forverre algeveksten.

Om Ulike Algetyper – og Hvordan Bli Kvitt Dem

Grønnalger

Grønnalger er kanskje den mest vanlige typen alger i akvarier. De viser seg ofte som små grønne flekker på glasset. Disse algene er ikke nødvendigvis et tegn på dårlige vannverdier, og de er relativt enkle å håndtere. Du kan enkelt fjerne grønnalger ved å bruke en algeskraper eller en algemagnet. Mange algeetende fisk, som for eksempel Ancistrus (også kjent som antennemaller), elsker grønnalger og kan hjelpe deg med å holde dem i sjakk.

Cyanobakterier (Blågrønnalger)

Cyanobakterier er teknisk sett ikke en alge, men en bakterie som ofte omtales som blågrønnalger. De danner et slimete teppe på bunnen av akvariet, med en karakteristisk blågrønn farge. Cyanobakterier oppstår ofte i nyoppstartede akvarier, hvor det er en ubalanse i vannverdiene, spesielt mangel på oksygen og for lite nitrat. For å bli kvitt cyanobakterier må du rette opp vannverdiene og bytte vann daglig. Hvis problemet oppstår i et veletablert akvarium, kan det være tegn på at filteret ikke fungerer som det skal.

Brunalger

Brunalger danner et tynt, brunt lag på planteblader og andre overflater i akvariet. Disse algene dukker ofte opp når det er for mye nitritt i vannet, for mye lys, og en høy pH-verdi. Brunalger er ofte et tegn på at du bør bytte vann og sørge for at filteret fungerer som det skal. For å kontrollere brunalger, er det viktig å opprettholde gode vannverdier og bytte vann regelmessig.

Penselalger

Penselalger er mørke, håraktige alger som fester seg på planter, røtter og dekorelementer. De er ofte vanskelige å bli kvitt fordi de vanligste algeetende fiskene ikke liker dem. Å bekjempe penselalger krever ofte spesielle algeetere, som amanoreker (Caridina multidentata), eplesnegler (Pomacea diffusa) eller siamesisk algeeter (Crossocheilus oblongus). I tillegg kan det hjelpe å justere vannverdiene for å motvirke algeveksten.

Svevealger

Hvis både glasset og vannet i akvariet er grønt, kan du ha svevealger. Disse algene er ikke attraktive og gir vannet en grønnaktig fargetone. Ingen fisker spiser svevealger, så for å bli kvitt dem må du mørklegge akvariet i noen dager eller investere i et UV-filter. Svevealger oppstår vanligvis på grunn av for mye fosfat i vannet, og de trives i akvarier med mye lys.

Staghorn

Staghorn-alger kjennetegnes ved lange, tynne tråder som vokser fra kanten av plantebladene. Disse algene ligner på trådalger, men trådene er kortere og vokser ofte sammen mellom planter. Staghorn-alger er et tegn på dårlig vannstrøm og for tett beplanting. For å bli kvitt disse algene bør du øke vannstrømmen i akvariet eller fjerne noen av plantene for å gi bedre sirkulasjon.

Trådalger / Håralger

Trådalger, også kjent som håralger, vokser fra kantene av plantebladene og kan bli flere titalls centimeter lange. De er svært skjemmende og kan ta over akvariet hvis de ikke kontrolleres. For å bli kvitt trådalger bør du først fjerne de største bitene for hånd, deretter mørklegge akvariet i fire til fem dager for å hindre videre vekst.

Rødalger eller Røde, Døde Alger?

Rødalger kan være et problem i saltvannsakvarier, men i ferskvannsakvarier er røde alger ofte bare en annen type alge som har dødd og mistet klorofyll. Hvis du ser røde alger i et ferskvannsakvarium, kan det derfor være et tegn på at algeproblemene dine er i ferd med å løse seg, eller at du trenger å forbedre vannkvaliteten.

Om Ulike Algetyper – og Hvordan Bli Kvitt Dem, Forebygging av algevekst

Den beste måten å bekjempe alger på er å forhindre at de oppstår i utgangspunktet. Her er noen tips:

  • Oppretthold god vannkvalitet: Bytt vann regelmessig og sørg for at filteret fungerer optimalt.
  • Unngå overforing: Gi fiskene bare så mye mat som de kan spise på noen minutter.
  • Kontroller belysningen: Unngå direkte sollys på akvariet, og hold lyset på i maksimalt åtte timer daglig.
  • Bruk algeetende fisk: Introducer algeetere som Ancistrus eller andre passende arter for å holde algeveksten i sjakk.

Om Ulike Algetyper – og Hvordan Bli Kvitt Dem, Konklusjon

Alger er en naturlig del av et akvarium, men overdreven vekst kan skape problemer. Ved å forstå de forskjellige typene alger og hvordan de oppstår, kan du iverksette tiltak for å holde akvariet ditt rent og sunt. Med riktig balanse i vannverdiene, kontrollert belysning og passende algeetere kan du minimere algeproblemer og nyte et vakkert, algefritt akvarium.

Om Ulike Algetyper – og Hvordan Bli Kvitt Dem
Om Ulike Algetyper – og Hvordan Bli Kvitt Dem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *